Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 01.07.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenlemeleri ile anonim – limited şirketlere çeşitli avantajlar sağlıyor. Bu düzenlemeler ile daha önce kuruluş aşamasında sağlanan kolaylıklardan dolayı ''limited'' (LTD) olarak kurulan şirketler ''anonim'' şirketlere (A.Ş) ''anonim'' (A.Ş) olarak kurulan şirketler ''limited'' şirketlere (LTD) yada LTD , AŞ nin sahıs firmasına veya tam tersi sahıs firmalarının (LTD) yada AŞ dönüşmeye başladı.
Bu yazımızdaki konu sahıs firmalarına dönüş işlemleri ve avantajları hakkında olacaktır.
Bazı firmalar olağan işleyişleri devam ederken piyasadaki olumsuzluklar , küresel sorunlar, veya kendi aldıkları kararlar ile firmalarını kapatmak veya küçültmek amaçlı kurmuş oldukları AŞ veya LTD yi sahıs firmalarına çevirmek isteyebilirler veya mali müşavirlerinin destekleri ile bu işleme başlayabilirler.
Buradaki amaç, mevcut TTK da şirketlerin tasfiye süreci olan 3 ayı beklemeden kısa bir zamanda nevi değiştirerek sahıs firması olarak devam etmek, yada firmayı sahıs firmasına çevirdikten sonra kapatmak olabilir. Böylelikle 3 ay tasfiye sürecini beklemeden ve bu süreçte verilecek beyanlar gibi ekstra masraflara katlanmadan hızlıca sonuçlanabilir.
Nevi değişikliği işlemleri için mali müşavirlerin hazırlayacakları bazı evrak ve doküman lar olacaktır. Bunlar sırası ile
- Genel amaçlı dilekçe
- Genel kurul kararı
- Tür değişikliği mali müşavir raporu
- Kobi raporu
- Tür değiştirme raporu
- Tür değiştirme planı
- Mal beyanı
- Mal beyanı dilekçesi
- 3 adet şirket sözleşmesi
- Şube bildirim beyanı
- Blanço
- Smmm faaliyet belgesi
Yukarıda yazılı evraklar hazırlanıp mersis sisteminden gerekli başvuru işlemleri yapıldıktan sonra ticaret odasına teslim edildikten sonra tescil işlemleri gerçekleşmektedir.
Tabiki bu işlemler tescil olduktan sonra bitmemekte, asıl olay bundan sonraki süreçte yapılması gerekenlerdir.
Tescil tarihi itibari Nev'i değiştiren şirket değişikliğin gerçekleştiği tarihe kadar geçici vergi beyannamelerini vereceklerdir. Ancak nev'i değişikliğin gerçekleştiği tarihe isabet eden geçici vergi dönemi nedeniyle geçici vergi beyannamesinin verilmesine gerek bulunmamaktadır. Çünkü münfesih kurumun bu tarihe kadarki kist dönem kazancına ait kurumlar vergisi beyanını nev'i değişikliğinin Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiği tarihi takip eden 30 gün içinde bağlı olunan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Ayrıca dönemlerine ait kdv ve muhtasar beyanları ile gekap, Ba Bs , gibi kalan beyanlarını da süreleri içerisinde verilmesi gerekmektedir.
Yazımızda anlatmaya çalıştığımız işlemler haliyle tecrübe ve bilgiye dayalı bir işlem olduğundan ,bu konuda bilgi ve deneyimli kişiler ile bu süreci yürütmek ve sonuçlandırmak daha doğru olacağı kanaatindeyim.
SMMM GÖKHAN COŞKUN